על תזונה סינית
תזונה היא המקור של ייצור האנרגיה (Qi) והיא החומר הראשוני והחשוב ביותר לבניית כל החומרים החיוניים בגוף.
תזונה עשירה ונכונה היא בעצם אחד הדברים העיקריים שיקבעו אם הגוף שלנו יהיה בריא, חזק ומאוזן ולהיפך - תזונה שלא נכונה לנו, לאורך זמן תגרום למחלות ולחוסר חיוניות.
על פי הרפואה הסינית, כל איבר בגוף משוייך לטעם וצבע מסויימים, כאשר כל אחד מהם משפיע בצורה ישירה על האיבר שאליו הם שייכים: אם נצרוך טעם מסויים בצורה מוגזמת הדבר יפגע באותו איבר ויגרום לחוסר איזון ולמחלות.
האיברים שמייצרים את הצ'י מהמזון הם הקיבה והטחול, אשר משתייכים לצבע הכתום/צהוב ולטעם המתוק.
בזמנים מודרניים כאשר מדברים על הטעם המתוק הדברים הראשונים שעולים לראש הם מזונות מעובדים ותעשייתיים אשר עשירים בסוכר לבן כגון שוקולד, עוגות ומאפים. בכתבים הסיניים העתיקים כאשר מתייחסים לטעם המתוק מתכוונים לדגנים, (ולקצת פירות). אם נצרוך את הטעם המתוק בצורה מאוזנת ונכונה הם יחזקו את מערכת העיכול שלנו והיא תהיה בריאה ותייצר צ'י בצורה טובה ומספקת. אם נאכל יותר מידי מן המתוק נפגע במערכת העיכול שלנו ונחליש אותה, לא יהיה מספיק צ'י ונסבול מבעיות עיכול, עייפות, השמנה והיווצרות של ליחה בגוף.
הלבלב, אשר קשור קשר ישיר לטחול, לא יודע לייצר אינסולין בצורה מאוזנת - הוא מייצר כמה שדורשים ממנו. לכן, אם נאכל הרבה מתוק, הלבלב ייאלץ להפריש עוד ועוד אינסולין ובמרוצת הזמן נתיש אותו והוא לא יוכל לייצר מספיק. מצב זה הוא מצב שעלול לגרום לרמות עודפות של סוכר בדם ולהיוצרות של סכרת.
בעידן המודרני אנו חיים בקצב חיים מהיר ותובעני שמתוכו נגזרת תזונה בהתאם: מהירה, מעובדת, עשירה בסוכר לבן וחומרים משמרים, מלאה בקלוריות אך חסרה בערכים תזונתיים.
דרך המזון ניתן לרפא מחלות, לחזק אותו ולהזין אותו, או להיפך...

כללי תזונה בסיסיים על פי הרפואה הסינית:

ארוחת בוקר: מערכת העיכול נמצאת בשיא התפקוד שלה בשעות הבוקר. לכן חשוב ביותר לאכול ארוחת בוקר עשירה על מנת שהגוף שלנו יוכל לייצר מספיק צ'י.

לא לאכול מאוחר בלילה: כשם שמערכת העיכול נמצאת בשיאה בשעות הבוקר, היא נמצאת בשפל בשעות הערב. הגוף מתחיל להתכונן לשינה על מנת לייצר דם וחומרים מזינים אחרים. אין מספיק אנרגיה שתוכל להתרכז בעיכול. לכן, מומלץ מאוד לא לאכול אחרי השעה 21:00 (והאידיאל הוא עד 19:30).

להימנע ממאכלים קרים מידי: על פי הרפואה הסינית כל המערכות הפנימיות בגוף עובדות באמצעות אנרגיה של אש וחום (Yang),ובעיקר מערכת העיכול. לכן, בכדי לא לפגוע בה אנחנו צריכים לאכול מזונות מחממים עד כמה שמתאפשר, בדגש על ארוחות חמות. יש להימנע במיוחד ממזונות קרים בצורה קיצונית כגון גלידות ואייס קפה, אכילת ירקות קרים ישר מהמקרר ושתיה קרה. חשוב לאכול לפחות ארוחה מבושלת וחמה אחת ביום.המזון המומלץ ביותר הוא אוכל מבושל, מאודה או מוקפץ קלות.

לאכול את כל חמשת הצבעים והטעמים: על פי הרפואה הסינית כל איבר בגוף משוייך לטעם וצבע משלנו. כל אחד מהם ישפיעו על באיבר שאליו הוא קשור.
מומלץ לצרוך בצורה מאוזנת כל אחד מהטעמים ולא להגזים עם אף אחד מהם. למשל, מזונות מתוקים מידי, בדגש על סוכר לבן, משפיעים על הטחול והקיבה אשר אחראיים על ייצור הצ'י והדם בגוף. מומלץ להימנע ככל האפשר ממזונות כמו קמח לבן, משקאות ממותקים או דיאט, שוקולד, עוגות ומאפים. 

לאכול בצורה נינוחה: רצוי לאכול לאט וללעוס היטב את המזון בכדי שלמערכת העיכול יהיה יותר קל לעכל ולפרק אותו ועל ידי כך להוציא ממנו את כל החומרים החיוניים לגוף.
אכילה תוך כדי הליכה, עמידה, צפיה בטלויזיה, קריאה וכו' תגרום לכך שהגוף שלנו לא יצליח להפיק את המיטב מהמזון. בנוסף, רגשות כמו כעס, מתח ולחץ נפשי מפריעים לתנועה החופשית בגוף ולמערכת העיכול ולאורך זמן יגרמו לבעיות עיכול, שלשולים, עצירויות, עייפות ועוד.

כותבת המאמר:
מאיה כרמי
Dip.Ac & herbs
מטפלת מוסמכת ברפואה סינית


 
 
Facebook
טלפון: 052-6503508   |   דוא"ל: sinitmaya@gmail.com  |  קליניקות: זכרון יעקב  | תל אביב