המחזור החודשי ברפואה הסינית

על פי הרפואה הסינית המחזור החודשי הינו הפעילות הפיזיולוגית החשובה ביותר אצל נשים, ומהווה חשיבות רבה בהבנת בריאות האישה, פיזיולוגיה תקינה ופוריות. חלק ניכר מאוד מהאבחנה ברפואה הסינית נעשה על ידי תשאול מעמיק בנושא המחזור החודשי והווסת.
במאמר זה, אסביר על המחזור החודשי ברפואה המערבית, וכיצד הרפואה הסינית מתייחסת אליו.

מהו המחזור החודשי?

הפיזיולוגיה המודרנית מגדירה את המחזור החודשי במונחים של הורמונים המיוצרים על ידי השחלות (FSH ו- LH) ועל ידי פעילות בלוטת יותרת המוח ופעולתם על הזקיקים, צינורות השחלה והאנדומטריום (רירית הרחם).

המחזור החודשי מתחיל מהיום הראשון של הווסת ומחולק למספר שלבים:
יום 1-5: רמות האסטרוגן והפרוגסטרון נמוכות מאוד. דבר זה גורם לדימום הווסת להתחיל. בנוסף מיוצרים הורמוני FSH ו- LH על ידי בלוטת יותרת המוח, על מנת לגרות ייצור של זקיקים חדשים.

יום 7: זקיק אחד נצמד לאחרים שגדלים ואסטרוגן מופרש.

יום 7- 12: רמות גבוהות של אסטרוגן מגרות את גדילת האנדומטריום ומתחילה להיווצר הפרשה ג'לטינית על ידי צוואר הרחם.

יום 12-13: עליית רמות האסטרוגן משפיעות על בלוטת יותרת המוח לייצר LH. רמות ה- LH ההולכות וגדלות מגרות ייצור של אנזימים ממוססים ופוסטגלנדינים בזקיקים הדומיננטיים.

יום 14: הביציות משוחררות כאשר האנזימים יוצרים פתח ברפידת הזקיקים, פוסטגלנדינים מגרים את שחרורן.

יום 15-25: הגופיף הצהוב נוצר מהזקיק הריק (שנותר אחרי שהביצית חרגה מתוכו) ומייצר פרוגסטרון ואסטרוגן. גורם לאנדומטריום להפריש חומרי הזנה. בנוסף נוצר עיכוב הפרשת LH ו- FSH מבלוטת יותרת המוח, אשר גורם להבשלה של זקיקים נוספים.

יום 25-28: הגופיף הצהוב מת ורמות האסטרוגן והפרוגסטרון יורדות. דבר אשר גורם להתחלת הדימום הווסתי כאשר האנדומטריום מתחילה להתפורר, בלוטת יותרת המוח מתחילה לייצר שוב FSH ו- LH על מנת שיבשילו שוב זקיקים.

המחזור החודשי ברפואה הסינית

הרחם נקרא ארמון העובר (Bao Gong בסינית). הווסת עצמה מכונה "הטל השמימי" (Tian Kui). שם זה מרמז על חשיבות הווסת על פי הרפואה הסינית.

הרפואה הסינית מגדירה את המחזור החודשי במונחים של צ'י ודם ו- Yin & yang ברחם. המחזור תלוי ומושפע  מתפקודי ה- Yin וה- Yang בגוף. אחד לא יכול להתקיים בלי השני והם משלימים אחד את השני בקיומם ותפקודיהם, כשאחד נמצא בשיא ההתבטאות שלו השני נמצא בשפל. מערכת יחסים זו הינה הבסיס למחזור החודשי: ה- Yin (שניתן להגדירו אסטרוגן) גדל במשך 14 יום, ועל ידי כך נותן ל- Yang (שניתן להגדירו כפרוגסטרון) את הבסיס שלו, אשר תלוי ב- Yin וצורך אותו. אז הוא גודל למקסימום שלו, לאחר 14 יום. לאחר מכן העלייה של ה- Yin מתחילה שוב. על מנת שאישה תהיה פוריה, ה- Yin & Yang מוכרחים להיות באיזון.

מחזור חודשי אורך  26-34 יום, כאשר מחזור ממוצע אורך 28 יום. למעשה, מדוייק יותר לומר שמחזור אורך 29.5 יום, כלומר מחזור חודש ירחי. אולם, בעיניים של הרפואה הסינית, ככל שהמחזור יהיה קרוב יותר ל- 28-29 יום, כך ייטב.

כמות הדם המופרשת במהלך הווסת משתנה בכמותה ועוצמתה מאישה לאישה ונעה בין 30-80 מ"ל.

ווסת תקינה על פי הרפואה הסינית אמורה להתרחש 5-7 ימים, כמות הדם תקינה שאמורה להיות מופרשת צריכה להיות בין 30-40 מ"ל. דימום מועט מידי יעיד על חסר דם ודימום מוגבר יעיד על חום בדם או על חולשת צ'י. צבע הדם אדום מעט כהה בתחילתו, ואדום כהה יותר (נוטה לבורדו) לקראת סופו. דם כהה מידי, שחור או סגול יעידו על חום בדם או על סירקולציית דם לא טובה ברחם. הווסת אמורה להיות רציפה, ללא כאבים וללא קרישי דם. כל אחד מדברים אלה יעידו על פתולוגיה שונה, בהתאם לאבחנה השונה של כל מטופלת.
 
Facebook
טלפון: 052-6503508   |   דוא"ל: sinitmaya@gmail.com  |  קליניקות: זכרון יעקב  | תל אביב