גלולות וחוסר פריון

הרפואה הסינית המודרנית מתייחסת לגלולות כגורם לחוסר פריון אצל נשים. 
על פי הרפואה הסינית ישנן 2 תאוריות בסיסיות של מחלות הגורמות לחוסר פריון:
חסר דם- אין מספיק דם בתוך כלי הדם (במקרה זה הרחם) על מנת להתאחד עם חומר הרבייה של הגבר- זרע, או במונחים סיניים Jing
מצב זה יכול להיגרם כתוצאה מתפקוד לקוי של הטחול- שיש לו חלק עיקרי בבניית הדם בגוף, הלב- שולט על כלי הדם, והכליות- לוקחות חלק חשוב בבניית הדם ואחראיות על הפריון.
סטגנציה של דם- פעמים רבות מצב זה משולב עם חסר דם. 
הדם תקוע ואינו זורם בצורה תקינה. לכן הוא אינו יכול להיפגש עם התמצית של הגבר. 
גורמים היוצרים סטגנציית דם במחמם התחתון (באיזור האנטומי שבו נמצא הרחם) כוללים קור, סטגנצייה של צ'י הכבד, סטגנצייה של חום, לחות או ליחה וטראומה.

אם נבחן את כל החברים הללו, ההשפעה העיקרית שיש לגלולות בחוסר פריון היא גרימת סטגנצייה. אפשר לראות זאת בתופעות הלוואי שגורמות הגלולות. תופעות אלו כוללות גם את תופעות הלוואי שנחשבות "נפוצות ובלתי נמנעות" ואת תופעות הלוואי שנחשבות "יוצאות דופן ואינן שכיחות". 
בקטגוריה הראשונה נראה לרוב בצקות, עלייה במשקל, דימומים בין וסתיים, שינוי בכמות הדימום (בדרך כלל פחות דימום), היעדר דימום, נטייה לזיהומים פטרייתיים, פיגמנטציה בעור הפנים.
בקטגוריה השנייה נראה פריחות עוריות, גרד, כאבי ראש ומיגרנות, מתח נפשי, עצבנות, בחילות והקאות, הגדלה של השדיים או רגישות בשדיים. 
ישנן גם תופעות לוואי רציניות יותר ואף מסכנות חיים, כולל כאבי שרירים ופרקים, דלקת בורידים העמוקים וקרישיות יתר (Thrombophlebitis), תסחיף ריאתי, דיכאון, כשל בתפקודי כבד ומחלות בכיס המרה.
למרות רשימה ארוכה זו ולכאורה מגוון רחב של בעיות, ניתן לפרש את כולם ברפואה הסינית כהחמרה של סטגנצייה
ישנם כמה סוגים של סטגנציות ברפואה הסינית, אך כאן נדבר על השתיים העיקריות: סטגנציית דם וסטגנציית צ'י.
הצ'י שולט על הדם. נאמר בכתבים "הצ'י הוא המפקד של הדם והדם הוא האמא של הצ'י". לכן צ'י תקוע בסופו של דבר יגרום לסטגנציית דם, ולהיפך, בגלל הקשר הבלתי נפרד ביניהם.
כל תופעות הלוואי של גלולות נגד הריון ניתנות להסבר של סטגנציית צ'י הכבד. תפקידו של הכבד הוא לאחסן דם בכמות מספיקה על מנת לאפשר מחזור והתעברות. לכבד יש גם תפקיד חשוב מאוד בתנועה סדירה ותקינה של צ'י בגוף, ולכן כמובן גם על תנועה תקינה של דם לכל הגוף, ובפרט לאיזורים הגניטליים. סטגנציית דם לאורך זמן תגרום בסופו של דבר לחסר דם, כי דם חדש לא יכול להיבנות.
פעמים רבות, גלולות למניעת הריון יחמירו את המצב הטבעי בו האישה שרויה. למשל, בקליניקה נפוץ לראות מקרים של נשים עם כאבי מחזור לפני שהתחילו לקחת גלולות ולאחר מכן הכאבים נעלמים. בדרך כלל יש בנוסף דימום מופחת בזמן המחזור. במצב זה, הגלולות גורמות לסטגנציה של דם ולכן נוצר גם חסר דם: סטגנציית דם פוגעת ביצירה חדשה של דם חדש וטרי. בזמן נטילת גלולות אין זרם מספק של דם על מנת שיורגש כאב, ולכן בדרך כלל לאחר תקופה ממושכת של נטילת גלולות המטופלת חווה מחזורים עם יותר כאבים מבעבר, ובדרך כלל גם הדימום יהיה קטן יותר מאשר לפני שהתחילה לקחת את הגלולות- כלומר, נוצר כאן מצב משולב של סטגנציית צ'י ודם ושל חוסר דם-  שני הגורמים, כפי שצוין קודם, לחוסר פריון.
 
המאמר תורגם ונערך על ידי
מאיה כרמי Dip. Ac & Herbs
מטפלת ברפואה סינית


*המאמר המקורי  מתוך Jornal of Chinese medicin
 
 
Facebook
טלפון: 052-6503508   |   דוא"ל: sinitmaya@gmail.com  |  קליניקות: זכרון יעקב  | תל אביב