אנדומטריוזיס וחוסר פריון

אנדומטריוזיס הינה מחלה מורכבת מאוד לטיפול, הן ברפואה המערבית והן ברפואה הסינית ו 15%-20% מהנשים בגיל הפוריות סובלות ממנה. אין טיפול תרופתי יעיל לאנדומטריוזיס וגם ניתוח כפי שיצויין בהמשך, אינו מרפא את המחלה. לרוב המחלה חוזרת לאחר זמן מה.  
הטיפול באנדומטריוזיס ברפואה הסינית, מפחית משמעותית את הסימפטומים של המחלה ולעיתים אף מביא לריפוי כמעט מלא.

אנדומטריוזיס- פיזיולוגיה, אבחנה, תסמינים וטיפול

אנדומטריוזיס פוקדת 15-20% מהנשים הפוריות בגילאים 25-44 , לעיתים גם אצל נערות צעירות. 20-25% מהנשים העקרות סובלות ככל הנראה מאנדומטריוזיס, דבר אשר פוגע בסיכויים להתעברות.

אנדומטריוזיס היא מחלה שבה  טלאים של רקמה אנדומטריאלית, שנמצאת בדרך כלל רק ברירית הרחם,חורגים אל מחוץ לרחם. בדרך כלל, אנדומטריוזיס מוגבלת לאיזור של חלל הבטן או לשטח הפנים של איברי הבטן. הרקמה האנדומטריאלית שסטטה ממקומה נדבקת  לשחלות ולרצועות התומכות ברחם. לעיתים נדירות יותר היא נדבקת לשטח הפנים  החיצוני של המעי הדק והמעי הגס, לשופכנים, לשלפוחית השתן, לנרתיק, לצלקות שנותרו מניתוחים בבטן או לרפידה של חלל החזה. לעיתים נדירות ביותר, רקמה אנדומטריאלית מגיעה גם לריאות.
מאחר שהרקמה שאינה במקומה הטבעי מגיבה לאותם שינויים הורמונליים  שהרחם מגיב עליהם, היא מדממת במהלך הווסת וגורמת לעיתים קרובות לעוויתות, כאב, גירוי של הרקמה והיווצרות רקמת צלקת.

עם הידרדרות המחלה, נוצרות הידבקויות. הרקמה שאינה במקומה וההידבקויות עלולות לפגוע בתפקוד האיברים. לעיתים נדירות, ההידבקויות גורמות לחסימה במעיים. מדובר פעמים רבות  בתופעה משפחתית, ושכיחותה גבוהה יחסית בקרב בנות משפחה מדרגה ראשונה של נשים שלוקות במחלה. גורמים נוספים שמגבירים את הסיכון לחלות במחלה: לידה ראשונה אחרי גיל 30, שייכות לגזע הלבן, רחם אנומלי.

סיבות ותסמינים

הסיבות עדיין אינן ברורות די הצורך.
תאים מרפידת הרחם עשויים לנוע מסיבה בלתי ידועה אל איזורים שמחוץ לרחם ושם הם ממשיכים לצמוח. מה שמאפשר את התנועה הזאת הוא זרימת חלקיקים זעירים של רקמת הרחם (המופרשות במהלך הווסת) אחורנית, דרך החצוצרות, לכיוון השחלות ואל חלל הבטן- בניגוד  לזרימה התקינה של הפרשות הווסת דרך הנרתיק ואל מחוץ לגוף.

אנדומטריוזיס גורמת בדרך כלל לכאב בתחתית הבטן  או באגן, מחזורים לא סדירים, דימום בין ווסתי, וכן לעקרות. ישנן נשים הסובלות מדיספראוניה(כאב במהלך משגל), לפני הווסת או במהלכה. הרקמה האנדומטריאלית המחוברת לשחלות או למבנים סמוכים עלולה ליצור גוש מלא דם (אנדומטריומה). מפעם לפעם האנדומטריומה נקרעת או דולפת, וגורמת בכך לכאב בטן חד ופתאומי.

אבחנה

הופעת תסמינים אופייניים או מקרה של עקרות בלתי מוסברת יעיד על אנדומטריוזיס.
בדיקה גופנית עשויה להעלות ממצאים תקינים, אך לעיתים המטופלת חשה כאב במהלך הבדיקה, או שהרופא חש בגוש של רקמה מאחורי הרחם או בסמוך לשחלות. בדרך כלל צופים בחלל הבטן דרך צינור צפייה המכיל סיב אופטי (לפרוסקופ) המוחדר אל תוך חלל הבטן דרך חתך קטן מתחת לטבור. במקרים מסויימים אי אפשר לזהות אנדומטריוזיס כאשר צופים בה, וקביעת אבחנה סופית מתאפשרת רק באמצעות ביופסיה, הנערכת בדרך כלל במהלך האנדוסקופיה.

טיפול

הטיפול התרופתי כולל תרופות המדכאות את פעילותן של השחלות ומאיטות את צמיחת הרקמה האנדומטריאלית: גלולות משולבות למניעת הריון, פרוגסטינים, תכשירי GnRH (גורמים לבלוטת יותרת המוח לשחרר גונדוטרופינים- הורמונים המופרשים בבלוטת יותרת המוח וגורמים לשחלות להפריש אסטרוגן ופרוגסטרון)
 

אנדומטריוזיס ברפואה הסינית

לרפואה הסינית תפיסה שונה על אנדומטריוזיס. האבחנה כוללת בתוכה מגוון רחב של גורמים למחלה, האטיולוגיה שלה והביטוי שלה אצל כל מטופלת. בניגוד לרפואה המערבית אשר מסווגת אנדומטריוזיס כמחלה אחת, הרפואה הסינית מחלקת את המחלה למספר אבחנות שונות אשר כל אחת מהן תקבל התייחסות שונה בטיפול.

אנדומטריוזיס היא מחלה מודרנית, ואינה מוזכרת באופן ספציפי ברפואה הסינית, אך ההבנה ההולכת וגוברת של הרפואה המערבית גרמה לשיפור משמעותי בהבנתה ב- TCM (רפואה סינית מסורתית). אנדומטריוזיס מוגדרת ברפואה הסינית כמחלה של הדם במקום שאינו אמור להימצא- סטגנציה (תקיעות) של דם.   
המטופלת תאובחן לפי הסימפטומים העיקריים והקונסטיטוציה (המטען הגנטי המולד על פי הרפואה הסינית).

להלן כמה מהגורמים לאנדומטריוזיס ברפואה הסינית:

סטגנציה של צ'י ודם

על פי הרפואה הסינית הכבד הוא האיבר שאחראי על התנועה החופשית בגוף. מתחים נפשיים, תזונה לקויה, שינה לא מספקת וחוסר פעילות גופנית עלולים לגרום לצ'י הכבד להתקע ולגרום להפרעה בסירקולציית הצ'י ודם. תפקיד נוסף של הכבד הוא "שחרור" של דם הווסת. אם צ'י הכבד תקוע, הדם והווסת לא ינועו בצורה תקינה ודבר זה יביא לכאבי מחזור חזקים, ווסת מאחרת, קרישי דם, תסמינים קדם וסתיים ועוד.

קור וסטגנציית דם
קור גורם לתנועה איטית יותר בגוף וגורם לתקיעות של צ'י ודם בגוף. 
קור ברחם יכול להגרם מתזונה קרה ולא מבושלת, חשיפה מרובה לסביבה קרה ולחה, חולשה מולדת, תשישות, חוסר דם. קור גורם לכאב מכווץ וחד, לרוב מוקל בחימום.

חום וסטגנציית דם
סטגנצייה ממושכת של צ'י הכבד תיגרום להיווצרות של חום בגוף. על פי הרפואה הסינית החום עלול להכנס לתוך הדם ולגרום לדימום ווסתי שופע, דימום כהה, ווסת ארוכה, קרישי דם גדולים.

חוסר צ'י
צ'י הוא אנרגיית החיים. כאשר אין מספיק צ'י בגוף תנועת הנוזלים בגוף תיפגע. על פי הרפואה הסינית הטחול הוא האיבר שאחראי על ייצור של צ'י בגוף ועל תנועה תקינה של נוזלים בגוף. טחול חלש ייגרום להיווצרות של לחות וליחה בגוף אשר ייגרמו לתחושת כבדות, עייפות, עיכול לא תקין, סחרחורות ודימומים מרובים. תזונה לא מספיקה או לא מזינה, שינה מועטה, צריכה של מזונות קרים ומייצרי לחות (מתוקים, מוצרי חלב, מטוגן) עשויים לגרום לחוסר צ'י.

מחברת המאמר:
מאיה כרמי Dip Ac. & Herbs 
מטפלת ברפואה סינית
 
Facebook
טלפון: 052-6503508   |   דוא"ל: sinitmaya@gmail.com  |  קליניקות: זכרון יעקב  | תל אביב